Mi alapján választunk párt? Melyek azok a külső tulajdonságok, amelyek megfogják a másik embert? A közös vonások valóban olyan sokat számítanak, mint ahogy azt sokan állítják?

Az ellentétek vonzzák egymást

Mondják, hogy az ellentétek vonzzák egymást és valóban, ha a két fél jól kezeli a különbségeket és jól meg tudják határozni, hogy mikor kell a másikat érvényesülni hagyni, akkor bizony jól működik! A két fél valóban kiegészítheti egymást, a másik gyengeségeinek támaszt jelenthetnek. Sokszor viszont kudarcba torkollik, mert egy idő után frusztrációt váltanak ki egymásból.

A közös vonások még annál is többet számítanak?

Nem csak a külső vonások, hanem a belső közös tulajdonságok is sokat számítanak mind a párkapcsolatban, mind pedig az élet más területein is.

közös vonások

A közös vonások és tulajdonságok jóval nagyobb arányban működnek jó egy párkapcsolatban, mintha egymás ellentétei lennének. Ez azért van, mert sokkal szimpatikusabbnak látjuk azokat az embereket, akik valamilyen módon hasonlítanak ránk – önmagunkat látjuk bennük.

Számos kísérletet is folytattak ebben a témában és az eredmények egyértelműen arról árulkodnak, hogy igenis, párválasztás terén fontosak a közös vonások! Az egyik ilyen kutatásban például nők elé olyan fényképeket tettek, amelyeket számítógép segítségével úgy manipuláltak, hogy hasonlítson az adott kísérleti alanyra. A nők nagy többsége vonzónak találta a hozzájuk hasonló férfiakat.

Keressük azokat az embereket, amelyekkel valamilyen módon összhangban vagyunk – nem csak az azonos tulajdonság és kinézet számít, hanem mondjuk közös tevékenység, hasonló érdeklődési kör. Hajlamosak vagyunk azoknak a ránk hasonlító emberek javára kedvezni még akkor is, ha csak alig ismerjük őket.

Te hogy vélekedsz a kérdésről? Neked mi a tapasztalatod, mennyire számítanak a közös vonások ha párválasztásról van szó?