Hogyan lehetsz biztos abban, hogy akivel beszélgetsz valóban az, akinek mondja magát? Hamis kép, hamis név, hamis adatok – az internetes társkeresés legfőbb buktatója. Honnan tudhatod, hogy ki rejtőzik a képernyő másik oldalán?

Mi értelme kiadni magadat valaki másnak?

Talán elsőre értelmetlennek tűnhet, ha a beszélgetőpartnered egy másik személyiségbe burkolózva próbál veled szóba elegyedni, mégis több okból kifolyólag lehetséges.

Ismerd fel időben, ha egy csaló vetette ki rád a hálóját!

Mint minden más területen, a tárkeresők világából sem hiányoznak a szélhámosok. Kihasználva az emberek érzelmeit és vágyait, a csalók pénzt próbálnak valamilyen módon kihúzni belőled. Nem tántorítja el őket, hogy ez akár sok időbe is telhet, tehát attól még, hogy valaki képes veled naponta akár három-négy órát is csevegni, az nem azt jelenti, hogy az illető nem lehet csaló. Ne feledd, hogy egyidejűleg valószínűleg több emberrel tartja így a kapcsolatot és mindegyik helyzetben ugyanaz a cél – a pénz megszerzése.

Hogyan működik a lehúzás? Például egy jó ideje beszélgettek, szimpatikus számodra és már szeretnél vele találkozni. Neki azonban valamilyen okból kifolyólag a segítséged nélkül ez lehetetlen. Túl messze vagy, az utazási költség nagyon magas, rablás áldozata lett ezért nem tud veled találkozni. Mindegy milyen mesét talál ki, a lényeg, hogy azt kéri, segíts rajta.

Az esetek többségében azonban mese az egész kezdve a nevétől, a történeten keresztül a profilképéig…

képernyő másik oldalán

Felizgatja a helyzet

Van, aki nem igazán társkeresés, inkább csak élvezeti célból keresi fel ezeket az oldalakat. Ugyanúgy egyszerre több emberrel beszél és semmi más célja nincs, csak hogy kiharcoljon egy vonzó képet tőled.

Ezek az emberek nem szoktak sokáig kertelni, nagyon hamar előáll a webkamera vagy a képcsere ötletével. Ha nem jön be a dolog, akkor nem húzza az időt feleslegesen, egyszerűen továbbáll.

Ki akar deríteni rólad valamit

Az is előfordulhat, hogy célzottan érdeklődik valaki irántad. Lehet, hogy az igazi profiljával is beszélgetsz vele, miközben ő arra kíváncsi, hogy hány fele csapod a szelet.

Hogy bizonyosodhatsz meg róla, hogy ki van a képernyő másik oldalán?

A legjobb módszer természetesen a webkamera használata, amitől azonban sokan ódzkodnak és van aki egyszerűen azt mondja, hogy nincs is kamerája.

Ellenőrizheted azok alapján, amiket állít. Kérdezd a napjáról, a lakóhelyéről, a szokásairól, milyen eseményeken volt és járj utána, valósak-e az állítások. (Tényleg volt aznap este rendezvény azon a helyszínen? Stb.)

Akkor mégis mit tehetsz? Beszélj meg vele mielőbb egy személyes randevút, csak vigyázz, ne legyél naiv – ha elkezd gyanússá válni a dolog, akkor inkább válassz másik beszélgetőpartnert.