Ha ezeket a tüneteket tapasztalod magadon, biztosra veheted: a szerelem kerített hatalmába. Hogy biztos legyél, sorra vesszük a gyakoribb lelki és fizikai tüneteket…

A szerelem típusai

A szerelemnek két típusa van. Az egyik a vágyódó, a másik a sóvárgó. A másik a mindenki által gyűlölt plátói. Egy dolog viszont közös bennük, a tüneteik. Akár elérhető a szerelem számodra, akár kívülről nyalogatod a lekváros üveget, ugyanazt az érzést, tünetet produkálja a tested mindkét esetben.

Ezen tünetek alapján felállított diagnózis: szerelem

  1. Erős szívverés. Természetes jelenség, hiszen a félelem ilyenkor mindannyiunkban benne van. Egy új helyzet, új élmény kínálkozik fel életünkben, és a fizikai érzet csak akkor csillapodik, ha végre révbe érünk vagy más esetben tovább lépünk.
  1. Étvágytalanság. Ehhez még hozzátársul egy kis szorongás is. Bizonyára te is érezted már, hogy a gyomrodban repdeső pillangók nem igazán növelik az éhség érzetedet. Valakinél érdekes módon falánkságot vált inkább ki.
  1. Izzadás. Randira készülsz. Mikor meglátod, lever a víz. Izgulsz vajon milyennek lát majd? Kérdések és gondolatok egy őrült majom módjára cikáznak fejünkben: „Tetszek majd neki?  Vajon  jó ez a ruha? Másik cipőbe kellett volna jönnöm!”.  Ilyenkor kicsit esetlenek vagyunk. DE ne aggódj, ez a többségnél így van.
  1. Álmatlanság. Egész éjszaka forgolódsz, közben szorosan ölelve a kispárnádat elképzeled, milyen lenne, ha most ő lenne melletted.
  2. Összpontosítási nehézség. Dolgoznál, tanulnál, de nem megy.
    Hiába nem aludtál ezért éjszaka, most se tudsz szabadulni a gondolatától. Bárhova nézel, mindenhol őt látod.
  1. Ha szerelmes vagy, akkora doppingot kap a szervezeted, ami fantasztikus erőt ad. Csak úgy sugárzol tőle. Valahogy az ember ilyenkor mindent szebbnek tud látni. Ettől az érzéstől úgy érzed, jobb emberré tudsz válni.
  2. És a végére hagytam a talán legtipikusabbat, a rózsaszín napszemüveget. Mindenki találkozott már ezzel a kifejezéssel. De kevesen ismerik el, hogy bizony a szemük elé leereszkedett a rózsaszín köd. Ilyenkor vagyunk hajlamosak „nem látni a szemünktől”, és sajnos azt is szépnek látni, ami valójában nem az.

szerelem

Valóban létezik a szerelem első látásra?

Egyesek szerint, a szerelem egy tized másodperc alatt is kialakulhat. Mások arra esküsznek, hogy ez a folyamat, csak lassan mehet végbe. Ha alkothatok egy szubjektív véleményt, én is inkább az utóbbira szavaznék.

Gondoljunk csak bele. Meglátunk valakit az utcán, aki minden ideálunkat képviseli, külsőleg. De lehet, ha valójában megismernék, inkább taszítást váltana ki belőlünk, mint vonzalmat. Érdemes elgondolkozni azon, ha a fenti felsorolt tünetek közül érzékelünk egyet is ebben az esetben, vajon valódi szerelemről vagy csak szimpla vonzalomról beszélünk?

A szerelem mai szemmel

Sajnos a média nem megfelelő értékeket sulykol a mai fiatalokba. Csak a külsőségek, viszonyok és testi vonzalom, amik számítanak. Ezért olvadnak egybe az érzetek, és gondolnak sok esetben szerelemre. Holott az érzés nem több csupán testi vonzalomnál.

Rohanó világunk ezt hozta magával. Nincsenek romantikus udvarlások, hosszabb ismerkedések. Amilyen gyorsan kialakul egy párkapcsolat, sajnos olyan hamar véget is ér. Természetesen egy bizonyos százalékról beszélek, nem szeretném mindenkire ráhúzni a fent leírt jellemzőket.

De sajnos az igaz, hogy többen hajlamosak lelki, fizikai érzeteket igaz szerelemnek hinni. Ha nem ismered fel kellő időben, hogy rossz úton haladsz, akkor sajnos nagyot is koppanhatsz.

Szerelem és a kémia

Bár, mindig azt mondjuk, hogy a szerelem a szívünkből jön, valójában nem így van. Mint minden, ez is a fejünkben dől el, azaz az agyban. Hogy miért is? Abba most nem mélyülnék el. Ha kíváncsi vagy, itt olvashatsz róla bővebben is.

Egy dolog azonban biztos a szerelemben, mégpedig, hogy nem befolyásolhatja se a társadalmi, se vagyoni helyzetünk, sem a korunk, sem pedig szociális állapotuk. Talán ez a legszebb dolog benne, hiszen akkor toppan be az életedbe, amikor nem számítasz rá és ott, ahol nem gondolnád.

„Sokszor érezzük azt, hogy szerelmesek vagyunk, de az csak egy pillanatnyi fellángolás. Az igazi érzés, amely valóban szerelem, az nem ilyen. Nem felszínes, hanem mély.”

Sidney Lawrence