Nem könnyű megválaszolni ezt a kérdést. Sokan el sem tudják képzelni, hogy barátságba maradjanak volt szerelmükkel. Viszont vannak, akik másképp látják.

De vajon mások milyen szemmel néznek, ha jóban maradsz régi szerelmeddel? És a legfontosabb kérdés, vajon benned megmozgat-e újra valamit?

Az exekkel való kapcsolatok közül három típust fogok kicsit részletesebben kielemezni, amelyek talán gyakoribbak.

  1. Az egyik, mikor a barátságnál nem lép tovább a kapcsolatotok, ezért maradtok jó viszonyban az exxel. Hogy pontosabb legyek: bizonyos ideig együtt vagytok, de nem alakul ki érzelem. Ilyenkor jön ki a tipikus mondat valaki száján: „maradjunk barátok”.

Lehetséges? Lehetségesnek lehetséges, de nem biztos, hogy minden esetben. Azért nem egyszerű dolog megtartani a baráti viszonyt, mert az egyik fél még táplálni fog a másik iránt érzelmeket. Ha elsőre nem is, akkor majd későbbiekben, ki fog alakulni. Ez Murphy törvénye, hogy így legyen. Így sajnos nagyobbat koppanhatsz, mintha csak simán szakítottatok volna.

  1. A másik, mikor hónapok, évek elteltével újra találkoztok és valamilyen oknál fogva hiányozni kezd. Nem az erotika, nem maga a kapcsolat, hanem a lénye.

barat

Eszedbe jutnak azok a régi szösszenetek, amiben jók voltatok együtt, vagy mindketten szerettétek. Ez lehet egy közös dal, vagy film is. Nem kell megijedni, ez teljesen normális dolog. Ha jelenleg kapcsolatban is vagy, akkor is eszedbe juthatnak ilyen dolgok. Ez nem jelenti azt, hogy elhagynád a párodat.

 Eszedbe juthat az is, nem is egyszer, hogy „de jó lenne vele, most ezt megbeszélni vele”. Ezt azért gondolod, mert azt a dolgot közösen éltétek meg. Ő ismerheti, hogy most mit érzel. Mert akkor ő volt veled. Hangsúlyozom: ez nem jelenti azt, hogy rúgj fel mindent! Nem jelenti azt, hogy érzelmeket táplálsz iránta, csak azt, hogy a lénye hiányzik, mint ember!

  1. A harmadik, amikor azért maradunk a barátja, hogy a közelében lehessünk. Tehát tisztában vagyunk saját érzelmeinkkel. Persze azzal is, hogy ő nem így érez irántunk. Elvégre ezért maradtunk a barátság opciónál.

 Ez körülbelül ugyanaz az eset, mint a legelső, egyetlen egy nagyobb problémát kivéve – nem képes elengedni, ezért képes megalkudni.  Megalkuszik, és elviseli a szenvedést, amit ezzel saját magának fog okozni. Így sokkal jobban megsínyli a szakítást.

Gondoljunk csak bele abba, hogy milyen érzés lehet látni, és asszisztálni „barátként”, ahhoz, hogy egy másik nővel lássuk volt szerelmünket. Hát nem valami jó érzés.

Fontos megemlíteni, hogyha párkapcsolatban élsz, és emellett az exeddel is tartod a kapcsolatot, mindenképpen figyelj a párod érzéseire! Nem biztos, hogy repdes az örömtől, ha az exeddel barátkozol. Persze, ha nyitottabb típus, akkor áldás rá.

Mikor érdemes a szakítás után is ápolni a kapcsolatotokat?

  • Ha már tényleg nem táplálsz érzelmet iránta. Beszéld meg magaddal, hogy mit is szeretnél igazán. Ha csak félsz attól, hogy ismét egyedül maradsz, és abban reménykedsz, hogy majd később újra összejöhettek, akkor ne is állj neki átformálni a kapcsolatotokat!
  • Nagyobb valószínűséggel, nem rögtön a szakítás után kezdtek neki a barátságnak. Ahhoz még elég friss a dolog. Erre általában évekkel később vagy legalább is elég idő elteltével kerül sor.
  • Fontos, hogy magadnak, illetve mindkettőtöknek elég időt hagyjatok erre.
  • Nehéz dolog, hiszen sok mindent együtt éltetek át, de ne beszélgessetek a régmúltról. Ha valóban barátok akartok maradni, nem túl jó ötlet feleleveníteni a közös emlékeket.
  • Ebből kifolyólag a Barátság extrákkal is kerülendő…