Kevesen ismerik fel ezt a fajta „lelki betegséget”, amelynek tünetei sokak számára egyből nyilvánvalóvá teszik a tényt, hogy az illető kapcsolatfüggő. Mik is ezek a tünetek és hogyan lehet orvosolni a helyzetet?

Tünetek, melyek a kapcsolatfüggő embert jellemzik

A kapcsolatfüggő személy borzasztóan ragaszkodik hozzád, holott nem feltétlenül biztos az érzelmeiben. Sokszor annak ellenére is veled marad, hogy tudja, nem szerelmes beléd és nem is tudja konkrétan megfogalmazni az érzéseit. Görcsösen ragaszkodik – ezt sokszor agresszíven vagy féltékenységen keresztül mutatja ki.

Az ilyen emberek fő célkitűzései között szerepel, hogy az élet minden pontján, főleg a párkapcsolatában, igyekszik megfelelni. Ha konfliktus alakul ki, akkor igyekszik hárítani a felelősséget és úgy alakítani a dolgokat, hogy önhibáján kívül történtek úgy a dolgok, ahogy.

kapcsolatfüggő

Mi áll a kapcsolatfüggőség hátterében?

A kapcsolatfüggő általában egy kifejezetten önbizalomhiányban szenvedő ember, aki fél a felelősségtől. Tart tőle, hogy egyedül képtelen lenne megállni a lábán, tájékozódni a világban. Nem tud és fél is attól, hogy egyedül éljen. Tart az anyagi gondoktól és a különböző ügyintézésektől is. Éppen ezért igyekszik ezeket a feladatokat a partnerére rábízni vagy legalábbis úgy alakítani a dolgokat, hogy ne egyedül kelljen intézkednie, bármiről is legyen szó.

Mit tehetsz, ha felismerted magadban vagy párodban a kapcsolatfüggőség tüneteit?

Az egyetlen ellenszer az önbizalom építés. El kell fogadtatnod, hogy igenis képes egyedül megállni a helyét. Állíts a partnered elé különböző feladatokat, amelyekben támogasd, de kizárólag hátulról – ne vedd ki a kezéből a dolgokat, még a legjelentéktelenebb helyzetekben sem. Ha valamibe magától vág bele, akkor a legrosszabb, amit tehetsz, hogy elveszed tőle a feladatot és ezzel azt közvetíted felé, hogy te sokkal jobban meg tudod azt oldani.