Az összeköltözésnek és együttélésnek is megvan a maga ideje. Az optimális időzítésről viszont ahány ember, annyiféle vélemény van.

Együttélés – azonnal!

Vannak, akik egyből összeköltöznek. Azonban az esetek többségében a felek ezt nem választják, egyszerűen csak így alakul. Például ma már egyáltalán nem ritka, hogy az albérletet idegen emberekkel osztja meg az ember. Összeköltöztök, majd miután megismerkedtetek kiderül, hogy mindkettőtöknek szimpatikus a másik, összejöttök. Szétköltözni, másik albérletet keresni ezért valószínűleg egyikőtök sem fog, tehát nincs mit tenni, a kapcsolat együttéléssel kezdődik.

Összeköltözés rövid időn belül

Sokan úgy vélekednek, hogy az együttélés alkalmával lehet igazán megismerni a másik felet, így amilyen gyorsan csak lehetséges, össze is költözködnek. Nyilván így sokkal előbb megismerheted a másikat jóval közelebbről, azonban az esetleges rossz szokásait biztosan egyszerre fogod megtudni. Nincs idő az összeszokásra, azokra a dolgokra, amely egy párkapcsolat kifejlődéséhez szükségesek.

Együttélés

Együttélés néhány hónap elteltével

Ez talán a leggyakoribb eset, mikor a néhány hónap randizgatás után, miután alaposan megismertétek egymást, és a hétvégi együttalvások már kevésnek bizonyulnak döntötök úgy, hogy összeköltöztök.

Ebben az esetben nem kell tartani nagyobb meglepetésektől, hiszen a párod jó és rossz szokásaival, rutinjával tisztában vagy. Ami fejtörést szokott okozni, hogy ki költözzön hova? Ha csak nem teljesen új helyre költöztök, akkor valamelyik félnek engednie kell abban, hogy ő lesz, aki alkalmazkodik a másik fél által már belakott helyhez.

Érdemes átbeszélni és logika alapján eldönteni, hogy ne érje egyikőtöket se hátrány. Ha például a munkahelyed egyébként is messze volt tőled, de most még messzebb kerül, ha te költözöl hozzá, akkor így teljesen érthető, ha szeretnéd, hogy ő jöjjön.

Együttélés, több mint egy év elteltével

Számtalan oka lehet az összeköltözés halasztgatásának. Lehet például, hogy a karrieretek szól közbe, de az is hogy egyszerűen mindketten jól érzitek magatokat a saját otthonotokban.

Ha felmerül az együttélés gondolata, akkor talán az imént említett dolog okozhatja a legnagyobb fejtörést, hiszen egyértelmű, hogy igazán egyikőtök sem akar mozdulni. Az állandó vándorolgatás hosszútávon nem biztos, hogy működik, így ennél a pontnál szintén racionális érvek alapján érdemes döntést hozni, hogy ki az, aki feladja eddigi lakhelyét.

Ha már gyerek is van, akkor egyértelműen a gyermek javait kell előtérbe helyezni.

Az együttélés megtagadása

Ilyen is van, hiszen nem mindenki akar továbblépni a kapcsolatban, van, akinek kényelmes és bőven elegendő a randizás élménye. Ha az ember túl sok csalódáson ment keresztül, azonban mégis szüksége van egy szerető partnerre, akkor előfordul, hogy külön akarja választani a magán és a szerelmi életét.