Párkapcsolatban lelki terror kapcsán már sokat hallhattál, talán egyszer kétszer tapasztalhattad is, milyen az érzelmi zsarolás. A párkapcsolatban folyamatosan uralkodó lelki terror azonban egészen meg tudja keseríteni az ember életét.

Lelki terror okai

Kényes kérdés, hogy mi okozhatja a lelki terrort okozó személy viselkedését. A legfőbb indok általában a beteges féltékenység, amit állandóan érez, ha párja nincs mellette. A másik pedig az, hogy teljes mértékben magáénak akarja tudni párját, amivel voltaképpen teljesen mást ér el.

Hogyan zajlik egy általános lelki terror?

Ha szeretnél valahova elmenni, általában ha nem is veszekszik veled, akkor érezteti, hogy ő ennek nem örül. Ezután ha el is mész, a veszekedés megpecsételi az egész programodat. Mivel egy idő után számítasz a veszekedése, így már meg sem mered említeni, ha szándékozol menni valahova. Hamarosan rászoksz, hogy el kell kéredzkedned páradtól, nem pedig spontán bejelented, hogy mész.

Állandóan csörög a telefonod, ha nem veszed fel, kérdőre von, mi okból nem tetted. Mindenről be kell számolnod, ami egy idő után szinte természetessé válik számodra is.

A barátaidat a lehető legtávolabbra taszítja. Szélsőséges esetben él az eltiltás lehetőségével is, a tipikus „Válassz! Ő vagy én?” kérdés feltételével.

Lelki terror

Mivel zárul a lelki terror?

A lelki terrorra hajlamos embert szinte lehetetlen jó útra téríteni. Egy idő után pont az ellenkezőjét éri el, mint amit szeretne. Bezártság érzetet, majd pedig ellenszenvet vált ki, ami persze szakításhoz vezet.

De szakítani sem egyszerű. A lelki terrort folytató felek hajlamosak fenyegetőzni, főleg, ha párjuk elvesztése a tét. Először a közös tárgyak, rosszabb esetben házi kedvenc jövőjéről kezd el kérdezősködni, aztán akár még az öngyilkosságot is felveti, csakhogy maradásra kényszerítse kedvesét.

Ha a kapcsolat elején felfedezed ezeket a tüneteket, inkább még az elején próbálj meg kilépni belőle, hiszen a tünetek csak felerősödnek és ritka, hogy egy lelki terrorra hajlamos ember megváltozik.