Van, akinek nem adatik meg, hogy tovább tanuljon. Ez adódhat tanulási nehézségből, de életkörülményből is. Milyen problémát okozhat egy párkapcsolatban a képzettségi különbség?

Ha megismerkedtél valakivel, szimpatikus volt és összejöttetek, akkor már felmerül a kérdés, hogy hogy szólhatna bele a párkapcsolatotokba a képzettségi különbség? Sajnos sokan elkövetik azt a hibát, hogy szégyenkeznek, hogy valami miatt nem sikerült elvégezni egy iskolát és igyekeznek eltitkolni a párjuk elől a tényt.

Kellemetlen szituáció, amikor szóba jön az érettségi, mint téma és hirtelen be kell számolni azokról az élményekről, amelyek valójában meg sem történtek. Éppen ezért, jobb, ha az ember ezt az elején tisztázza egy új kapcsolatban. Persze jogosan merül fel a kérdés, hogy hogyan?

A párkapcsolat elején a leggyakoribb témák a család és a barátok. „A szüleim elváltak és már fiatal korom óta dolgozom, éppen ezért sem tudtam még befejezni…”. Számos olyan helyzetet lehet kialakítani, amelyben nem vallomásszerűen, csupán csak tényként leszögezheted, hogy igen, így alakult.

képzettségi különbség

A tudás a képzettségi kérdés hátraszorító ereje

Lehet körülötted akárhány diplomás, ha a fejedben nagyobb tudás van. Az idő előrehaladtával sokkal inkább felértékelődik az, hogy milyen a valódi szakértelmed. Mivel az egyetemekre egyre nehezebben lehet bekerülni – hiszen még az államilag támogatottaknak is mélyen bele kell nyúlniuk a zsebükbe -, így sokkal előrébb helyezik a valódi tudást.

Ha te évekig dolgoztál a szakmádban érettségi nélkül, akkor már többet érhetsz, mint egy frissen diplomázott, de tapasztalattal nem rendelkező személy. Tanulni otthon is lehet, fegyelemmel és kellő akarattal gyakorlatilag bármi elérhető.

Ha te vagy az, akinek nagyobb a képzettsége, semmiképpen ne vesd meg emiatt a párodat. Gondold végig miért vagy vele? A személyiségéért, nem? Az egyik legrosszabb helyzet, amikor a párkapcsolatban az egyik fél úgy érzi, hogy kevesebbet ér és állandó bizonyítási kényszer alatt van. Fontos, hogy segítsd az előrelépésben, ahelyett, hogy lerombold az önbizalmát.