Természetesen nincs 100%-ig biztos fogamzásgátló módszer, azonban vannak hatékonyabb és kevésbé helytálló variációk. Ezúttal összeválogattuk számodra azokat, amelyek a legbiztonságosabb fogamzásgátlóknak számítanak.

Az egyetlen fogamzásgátló, amellyel a betegségek ellen is védekezhetsz

Az óvszerrel nem csak a nem kívánt terhességet előzhetitek meg, hanem az esetleges nemi úton terjedő betegségek ellen is nagyobb biztonságban lehetsz. Az óvszerek között is sok fajta létezik, és mint bármelyik módszer közül itt sem érdemes a legköltséghatékonyabb változat mellett dönteni.

A tájékoztatót mindenképpen olvas el, mielőtt vásárolsz és vedd figyelembe a rendkívüli utasításokat – például ha extra vékony óvszert választasz.

Fogamzásgátló tabletták

A tablettával konkrétan a petesejtek érési folyamatát függesztheted fel. Ha pontosan betartjátok a nőgyógyász utasításait, akkor parányi rá az esély, hogy kudarcot vall a tabletta. Nem szabad azonban megfeledkezni a mellékhatásokról sem – van, aki például elhízik tőle, szélsőséges esetben pedig komolyabb egészségügyi problémákhoz is vezethet.

Persze a mellékhatások gyakorisága kicsi, de ha bármilyen panaszod van, érdemes azonnal jelezni azt a kezelőorvos felé és még időben változtatni a fogamzásgátló módszeren.

A tablettát egyébként nem kizárólag csak fogamzásgátlásra szokták használni, mert számos jótékony mellékhatása is van. Például a menstruációs ciklus szabályozására, a pattanásos bőrre is megoldást jelenthet.

fogamzásgátló

Méhen belüli fogamzásgátlás

Ez a módszer drága és kizárólag az orvos segítségével alkalmazható. Előnye azonban, hogy borzasztóan hatékony. A felhelyezett fogamzásgátló időközönként minimális hormont bocsájt ki, ezzel megakadályozva a terhességet.

Hormongyűrű

Kedvelt fogamzásgátló módszer, ugyanis az utóbbi módszerrel szemben, ebben az esetben nem szükséges orvosi segítségért fordulni. A hormongyűrű három hétig használható és folyamatos kis mennyiségű hormont bocsájt ki ezzel megakadályozva a terhességet.

Spirál

A spirált egyetlen hátránya, hogy kizárólag anyukáknak helyezi fel a nőgyógyász. Kényelmes és hosszan tartó megoldást nyújt – a spirált ugyanis csupán öt évente kell cserélni.

Biztos megoldás, mint említettem, nem létezik, éppen ezért a legjobb döntés, ha több fogamzásgátló módszert kombinálva alkalmaztok.