Időről-időre ezt a mondatot viszonylag gyakran hallja az ember. Legyen szó apró problémáról, de leggyakrabban a megcsalással kapcsolatban vetődik fel. Mit tanácsolj annak, aki ezzel fordul feléd?

Amiről nem tud, az nem fáj – de fájni fog!

Nincs olyan dolog az életben, ami egy idő után ne derülne ki, ha az ember egy kicsit is jobban ismeri a másikat. Minden tettünknek nyoma van, ha nem kézzel fogható, akkor az arcunkra, a gesztusainkra és alapjában a magatartásunkra ül ki. Ha valaki rosszat cselekedett a partnerével szemben, akkor a találkozásoknál több, mint valószínű, hogy lezajlik a fejében az esemény és akarva akaratlanul máshogy fog vele viselkedni.

Ha egyszer kitudódik a probléma, akkor bizony többszörösen fog fájni az igazság, hiszen nem csak magán a problémán fog rágódni, hanem ezen felül még becsapottnak is fogja magát érezni.

Nem mondom el senkinek…

Másfelől az ember társas, érzelmes lény, ha a problémáit magában tartja, akkor egy idő után felemésztik a gondok. Ha valaki bűnbe esik, akkor azt egy idő után nem bírja magában tartani – elmondja, ha másnak nem is, akkor a legjobb barátjának, innentől kezdve pedig a titok nem titok többé. Ha pedig egyszer megered a nyelve, akkor nincs megállás, csak idő kérdése, hogy a történet eljut a partnerhez is.

Ha megcsalásról van szó, akkor eleve a szálak két felé futnak. Lehet, hogy az egyik fél tartja a száját és nem pletykálja el senkinek, hogy mi történt, de nem lehet biztos, hogy a másik fél is ugyanígy tartja magát.

amiről nem tud, az nem fáj

Mi értelme hazugságban élni?

Tegyük fel, hogy sikerül pókerarcot magára ölteni és nem jut a párja tudomására a dolog. Egy párkapcsolat alapja a bizalom, amit darabjaira zúz össze azzal, ha megpróbál titkolózni. Egy hazugságra épülő kapcsolatnak nem sok jövője van. Amiről nem tud, az nem fáj? A tudatlanság fáj a legjobban, hogy úgy hullik szét a kapcsolat, hogy még csak nem is tudja, mikor és miként kezdődött.