Alkalmi kapcsolat vagy párkapcsolat? Kövessük a mai világban eluralkodó trendeket, vagy válasszuk a ma már szinte ódivatú, ám biztonságos és stabil kapcsolatot?

Évtizedekkel ezelőtt az akkori fiatalok még meglepődtek volna egy ilyen kérdésen, a mai világban viszont már nehéz olyan 20-as vagy 30-as éveiben járó embert találni, aki legalább egyszer ne próbálta volna ki az alkalmi kapcsolat előnyeit. Sokan úgy gondolják, hogy jó muri, és hogy ahányszor csak lehetőségünk adódik, élni kell az alkalommal.

Kielégítő kalandok?

Kétségtelen, hogy a modern korban egyre népszerűbb egyéjszakás kalandnak is megvan a maga csábító pozitívuma, hiszen elképesztő szexuális kielégülést jelenthet egyeseknek. Mások viszont éppen azt hangsúlyozzák, hogy bensőséges intim kapcsolat nélkül nem lehet tökéletes szexuális élményeket szerezni. Még a szakértőknek is nehéz igazságot tenniük, pedig a kutatások igazolták, hogy az alkalmi kapcsolat és a mentális egészség között lehet összefüggés.

Bár nem egyértelműek ezek a felmérések, de kutatók szerint előfordulhat, hogy az alkalmi szex és a lelki problémák között összefüggés van. Komolyabb lélektani különbséget azonban eddig még nem találtak az alkalmi viszonyokat favorizálók és a kapcsolaton belüli nemi életet élők között. A kutatók szerint ugyanis az egyéjszakás kalandok nem járnak több érzelmi dilemmával, és a nők legfeljebb annyiban különböznek a férfiaktól, hogy igényesebbek a partnerválasztásban. Éppen ezért akár azt is mondhatnánk, hogy a probléma nem számít súlyosnak, és nem érdemes félelemmel tekinteni rá: van, akinek bejön, van, akinek nem; a nők és a férfiak megoldják a maguk módján.

Párkapcsolat a nők, alkalmi kapcsolat a férfiak terepe?

Ugyanakkor nem mellékes két megállapítás, amit szélesebb körben elfogadnak a szakértők: egyrészt az ilyen kielégülések leginkább a fiatalabb korosztály tagjait vonzza, másrészt a férfiak a nyitottabbak szórakozás ezen formájára, mint a nők.

Sokakban komoly kérdéseket vet fel a téma, és leginkább a fiatalabbakra jellemző, hogy nem tudják eldönteni: párkapcsolatban élni jobb, vagy inkább az alkalmi szex irányába kellene mozdulniuk? Lehet egyéjszakás kalandból végül hosszabb párkapcsolat?

Várjunk-e a szexuális kapcsolattal?

Nos, nagy általánosságban elmondható, hogy a viszonyokat illetően biztosabb jövő előtt állnak azok a párok, akik várnak egy ideig a szexszel, ami így kiteljesedettebb kapcsolatot eredményezhet. Ugyanakkor azoknak sincs okuk félni, akik egy alkalmi kapcsolat után döntenek a komolyabb kapcsolat mellett, hiszen a valóságban éppen olyan sikeresek lehetnek együtt, mintha hagyományosabb módon kezdték volna el a dolgokat.

Ha pedig a kutatók is ennyire bizonytalanok a témát illetően, akkor csak a józan ész marad hátra: a megfelelően kezelt (mértékletes) alkalmi szex valószínűleg nem okoz problémát, ha pedig abból párkapcsolat lesz, ugyanúgy kettőn áll a vásár, mint a hagyományos esetekben.

Te mikor vállalsz be egy alkalmi kapcsolatot?